Thursday, December 20, 2012

Done with Hearing..Alhamdulillah

Assalamualaikum dan Salam Jumaat :)

Tahun terakhir study ni memang tahun yang sangat mencabar. waktu ni lah baru nak bersyukur dengan nikmat masa yang Allah bagi selami ni dan Allah suruh kita hargai setiap detik yang Dia bagi. Allah bersumpah, "Demi MASA,sesungguhnya manusia itu dalam kerugian melainkan mereka yang beriman dan beamal soleh". memang betul..waktu kita lapang, kita tak pernah nak hargai masa yang Allah bagi dan kita mula hargai masa yang kita ada pabila datangnya waktu sempit di mana kita mempunyai masa yang 'limited' untuk lakukan banyak benda pada dalam satu masa yang sama...manusia tak lari dari sifat alpa. saya ingat lagi ustaz dan ustazah pernah cakap, "manusia memang sejak azali lagi lalai dan alpa kerana asal nama manusia itu dari satu perkataan arab iaitu 'nasia' yang bermaksud lalai dan alpa. Jadi kita memerlukan sesama sendiri untuk terus saling mengingati agar tak terus lalai dan alpa dalam kehidupan harian..

ok kembali kepada tajuk post kali ni.. done hearing! hearing tu apa??? apodaa kamus ada buka lah. jangan malas-malas...haha...ok lah saya bagitahu kali ni sebab saya tahu tak semua orang ada kamus sebab tak mampu beli. tapi yang peliknya smartphone mahal mampu beli pulak..*tepuk dada tanya diri sendiri*. dan mungkin ada juga yang ada kamus tetapi malas ataupun tak ada MASA nak buka *padahal pergi tengok wayang main bowling berjam-jam ada masa pula kan* ...susah lah bila dah start membebel...haha..buka bebel tapi nasihat...

# Hearing = perbicaraan dalam mahkamah/ dalam kamar

Alhamdulillah dah settle semua hearing, assignments semua dah submit, tests semua dah habis. sekarang tengah tunggu carry marks dari semua lecturer sebelum ke final exam which is next weekkkkkk...Oh nooo next weekkkkkkkkk...why so early? rasa macam baru masuk semester saja...*itu sebabnya engkau tu tak gunakan masa dengan baik farah dina hamzah..haa kan dah kena setempek* ...hearing tu salah satu tugasan untuk subject Civil Procedure. Kami diminta untuk berlatih draft Writ Summons (Writ Saman), Statements of Claim (Penyata Tuntutan), Affidavits dan macam-macam lagi..seriously mencabar dan banyak guna masa...lepas dah habis draft dan dah bertukar-tukar documents antara Plaintiff dan Defendant, kedua-dua pihak akan hadir untuk perbicaraan dalam kamar. saya dan dua lagi kawan saya mewakili pihak Plaintiff dan pihak Defendant diwakili oleh kawan baik saya sendiri, Aainaa Liyana dan pasangan perbicarannya Husmar..boleh imagine tak kena lawan dengan kawan baik sendiri???kena professional lah peeps...dalam perbicaraan memang lah lawan tapi luar perbicaraan still kawan baik...we need to be professional...sekarang hearing dah habissssssss *tepuk-tepuk tangan*. Alhamdulillah...penatnya usah dikata...

ok semua jangan lupa doakan saya dan kawan-kawan dipermudahkan untuk jawab final exam yang akan mula lagi seminggu sahaja lagi....see you soon..

Wassalam...

lots of Love, Farah


No comments:

Post a Comment